04-09-06

Reus

Reus - Annelies Verbeke

De Geus - ISBN 9044506544, 218 blz.

Eén van de boeken die ze gelezen heeft tijdens haar verlof is Reus. Een opvolger van het bejubelde debuut "Slaap!" dat verscheen in 2003. Verbeke (1976) studeerde Germaanse Taal en Letterkunde en won met haar debuut onder andere de Vlaamse debuutprijs en Het Gouden Ezelsoor.

Hannah en Kim zijn zussen van rond de dertig. ze verlangen veel van het leven, maar het leven werkt niet altijd mee. In relaties en in werk proberen ze spanning en verrassing af tedwingen. als ze daarvoor moeten liegen en stelen, doen ze dat. de keuzes die ze maken, leiden echter niet tot geluk, eerder tot leegte. Hannah heeft dan ook nog eens last van een bizarre achtervolger. Uiteindelijk lijkt er niets anders op te zitten dan alles en iedereen achter te laten en zich in het ongewisse te storten.

In een interview met BOEK Magazine van februari 2006 legt Verbeke uit:
"In dit boek geef ik kritiek op de generatie van mijn ouders. Voor alle duidelijkheid: ik bekritiseer niet mijn ouders, maar de idealen die ontstonden na de studentenopstanden in 1968, en waar vandaag de dag weinig van over is. Toen zij alles hadden, was het nog niet goed genoeg. De menselijke geest is destructief en veeleisend. Mensen streven naar utopieen die domweg niet bestaan. Naar constante vrijheid en zelfontplooiing. Ik weet dat ik hier in mijn eigen leven een boegbeeld in ben. Ik heb altijd gedaan wat ik wilde en zou rebelleren als dat niet zo zou zijn. Maar over het geheel genomen lijken deze idealen enkel te leiden tot vrijheid voor wie het pakken kan.

Reus is mijn kritiek op doorgedreven individualisme. Ondanks dat ik een ongelooflijke "einzelganger" ben, weet ik dat de enige manier om gelukkig te worden met iemand (of een paar mensen) samen is. In wat vagere vorm lever ik kritiek op het grote gelijk van het Westen. In het boek is de moeder van Hannah en Kim met haar volledig verstoorde en op egoïsme gebaseerde Westerse geest naar Australië gegaan, om de locals daar even te vertellen hoe het allemaal moet in het leven."

Ondanks de meer dan behoorlijke kritieken die Reus gekregen heeft - een waardige opvolger, interessant boek - kon het haar niet ten top bekoren. Meningen kunnen verdeeld zijn en gelukkig maar. Toch heeft ze er geen spijt van het gelezen te hebben. Literair gezien zal Reus zeker zijn plaats veroveren tussen de betere boeken.

12:28 Gepost door kleintje in Voor u gelezen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: annelies verbeke, reus, roman, surrealisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.