25-05-06

Ongeneeslijk optimistisch

Ongeneeslijk optimistisch - Karel Glastra van Loon

Uitgeverij Nieuw Amsterdam - ISBN 9046800164, 123 blz.

Ik had er al van gehoord. Ik wou het ooit nog eens lezen. En daar staat ie dan tussen de nieuwigheden in de bibliotheek. Geen seconde twijfelde ik en daar belandde het eerder kleine boekje tussen de andere reeds uitgekozenen.

'Soms gebeuren er dingen in een mensenleven die zó ingrijpend zijn dat je het gevoel hebt dat je erdoor wordt verpletterd. Zoiets is mij de afgelopen weken overkomen. Het begon op een stralend zonnige zaterdagmiddag, op een besneeuwde heuvel even buiten Ann Arbor, Michigan. Ik was aan het sleetjerijden met Bobbie en Noa. We hobbelden, suisden, joelden de heuvel af. Beneden aan de heuvel was er iets in mijn lichaam veranderd, was er iets voorgoed in mijn leven veranderd - als wist ik dat toen natuurlijk nog niet.'

In januari 2004 werd in Amerika bij Karel Glastra van Loon een hersentumor ontdekt. In Nederland volgden bestralingen, hersenoperaties en chemokuren. Goede en slechte periodes wisselden elkaar af, maar nooit gaf hij op. Het gezinsleven met drie jonge kinderen ging intussen 'gewoon' door. Op 1 juli 2005 overleed Karel Glastra van Loon op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn hersentumor.

In 'Ongeneeslijk optimistisch' beschrijft Glastra van Loon in mooie, korte verhalen openhartig zijn leven als kankerpatiënt. Hij geniet van het kleine, is opgewekt over de toekomst en verliest nooit zijn humor.

De columns zijn eerder verschenen in het vrouwenblad Margriet. De columns zijn aangevuld met een voorwoord van Marie-Anne van Wijnen (uitgever) en een aangrijpend nawoord van Karin Kuiper (vrouw van).

Een boek dat leest als een trein. Waar ik snel nog een hoofdstuk van zou lezen, en nog eentje en nog een laatste om het af te leren. De titel 'Ongeneeslijk optimistisch' is geenszins overdreven uitgedrukt. Chapeau voor zijn levenswijze. Daar mogen velen een voorbeeld aan nemen.

Commentaren

awel mss moet ik het eens ter hand nemen :)

Gepost door: Anne | 25-05-06

Dat heb ik op mijn lijstje gezet. Bedankt en veel liefs.

Gepost door: Anneketanneke | 28-05-06

De commentaren zijn gesloten.