15-01-06

Voor u gelezen

Een pauze van het hart - Helen Dunmore

Uitgeverij De Geus - ISBN 90 445 0484 3, 285 blz.

In de bibliotheek zijn er massa's boeken aanwezig. Moeilijk om daaruit je keuze te maken als je je niet gewapend hebt met een lijstje. Nu heeft ze de gewoonte om eerst bij de nieuwe aanwinsten een kijkje te nemen. Op basis van de korte inhoud heeft ze haar oog op dit boek laten vallen.

Het is al meer dan dertig jaar geleden. Bij een Italiaans restaurant wordt in een schoenendoos een baby gevonden. Het kindje was achtergelaten door haar moeder. Nu, is de baby van toen, zelf moeder.

Rebecca krijgt met haar man verdriet te verwerken om het verlies van een kind. Rebecca vlucht voor haar verdriet. Ze stort zich helemaal op haar werk als assistente van de directeur van een hotelketen. Ze vliegt van het ene naar het andere continent. Haar man Adam kan ook niet met dit grote verdriet om gaan. Hij is arts op een zuigelingenafdeling van een groot ziekenhuis. De dood van hun dochter Ruby schept een afstand tussen man en vrouw. Ze besluiten om uit elkaar te gaan.

Vier jaar na de dood van Ruby zit Rebecca in een vliegtuig van New-York naar Londen. Omdat de motor hapert, moet het vliegtuig omkeren en een noodlanding maken op het vliegveld van New-York. Om een eventuele ramp te voorkomen wordt het vliegtuig begeleidt door brandweerwagens. Rebecca denkt dat ze tussen de brandweermannen, haar dochtertje ziet. Dit is voor Rebecca het moment dat ze besluit om ontslag te nemen. Nú weet ze dat het tijd wordt om aan het rouwproces van haar dochtertje te beginnen.

Helen Dunmore (1952) schreef een groot aantal romans, waaronder De schimmen van Zennor (McKitterick Prize), A Spell of winter (Orange Prize) en De belegering, dat in 2002 op de shortlist stond van de Whitbread Novel of the Year Award en van de Orange Prize for Fiction. Behalve romans schrijft Dumore ook gedichten, kinderboeken en korte verhalen. Helen Dunmore woont in Bristol.

Meerdere verhaallijnen worden vakkundig door elkaar geweven. De geschreven tekst is allesbehalve chronologisch voorgesteld. Doch had ze geen enkel ogenblik de indruk van niet te kunnen volgen. De flashbacks geven een impressie hoe de personnages leefden en wie ze zijn. Eén van de commentaren: "Een krachtig verhaal over herinnering en geschiedenis, een ontroerende roman over liefde, verlies en rouw." Daar kan ze zich alleen maar bij aansluiten.

19:47 Gepost door kleintje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

boeken Er staat nu een boekenlijstje op mijn blogje. Mss goede tips tussen? Fijne dinsdag.

Gepost door: nana | 17-01-06

De commentaren zijn gesloten.