18-12-05

Voor u gelezen

Het gevaar - Jos Vandeloo

Uitgeverij Manteau / Standaard Uitgeverij NV - ISBN 9022306100, 106 blz.

Overdaad schaadt. Zo ook met lezen. Welnu na een rustperiode van maanden is haar honger opnieuw aangewakkerd. Haar oog is gevallen op Het Gevaar van Jos Vandeloo. Eén van de schrijvers waar ze zich nog van herinnert als één van de keuzes voor een boekbespreking. Ze heeft echter nooit een werk van hem gelezen. Hoog tijd dus om het nu alsnog ter hand te nemen.

Door een onbegrijpelijke fout begint een kernreactor plots te lekken. Drie mannen, Alfred Benting, Harry Dupont en Martin Molenaar, raken besmet door de vrijgekomen straling. Als blijkt dat water, zeep en zalfjes de radioactiviteit niet doen afnemen, worden ze naar een speciale afdeling van het academisch ziekenhuis overgebracht, waar ze worden afgesloten van de buitenwereld. Opeens zijn de drie mannen medische studieobjecten geworden. Martin Molenaar is er het slechtste aan toe. Ondanks zijn narcose hoort hij de dokters tijdens een onderzoek vertellen dat hij geen dag meer te leven heeft. De andere twee hebben maximaal nog een week...

Jos Vandeloo werd in 1925 geboren in Zonhoven in een mijnwerkersgezin. Hij genoot een opleiding als scheikundige. De voornaamste thema's in het werk van Jos Vandeloo zijn eenzaamheid, vervreemding en angst voor de gevaren van de moderne maatschappij, dit alles doorweven met het verlangen naar een paradijslijke leefwereld. In Het Gevaar uit 1960 waarschuwde de schrijver op hallucinante wijze en als één van de eersten tegen de gevaren van kernenergie.

Ze is er in begonnen zonder eerst de korte inhoud te lezen. Daardoor leek de proloog eerder wat naar het onwaarschijnlijke te leunen. Doch hierna staat de realiteit centraal en naarmate het verhaal vordert begin je meer te snappen waarom de proloog geschreven is. Het boek is eerder een kort verhaal maar wel een aangename verrassing.

14:49 Gepost door kleintje in Voor u gelezen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lectuur, vandeloo, het gevaar |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.